V sobotu nás čeká 1002. ligový zápas Sigmy, doufejme, že vítězný. Ddnes pokračuji 2. dílem historického exkurzu o zápasech Sigmy v lize s pořadovým číslem s dvěma nulami na konci. Minule jsme si připomenuli zápasy číslo 100, 200, 300, 400 a 500 – Pokud jsi nečetl tak je najdeš tady.
600. zápas celkově, 300. v samostatné české lize: 30.kolo sezóny 2002/03. 31.5.2003, Sigma- Slavia 0:2 (0:1). 4538 diváků. Góly: 12. P. Kuka, 89. E. Adauto da Silva. Rozhodčí: J. Dvořáček – I. Gulajev, J. Filgas. Sigma: Vaniak – Randa, R. Hubník, Rozehnal, Caha (74. Putík) – Vlček, Špiláček, Ševela (33. P. Siegl), R. Kučera – M. Vyskočil (57. Rojka), L. Reiter. Trenér Uličný.
Další turbulentní sezóna, kdy se vystřídali ti trenéři. Páník vydržel do 11. kola, kdy ho vystřídal Jiří Kotrba, který to však po 4 porážkách ze čtyř zápasů v zimě vzdal a odešel do Sparty. Sigmu převzal na 10. pozici a zanechal na 14. Od 16.kola to tady začal zvedat poprvé jako hlavní trenér bývalý hráč Simy Petr Uličný. Sigma nakonec skončila 11.
Až na Vlčka a Kučeru nezůstal po 100 zápasech kámen na kameni. Poslední zápas Davida Rozehnala v dresu Sigmy (Bruggy za 15 mil. Kč). Chyběl Radoslav Kováč ( po sezóně přestup do Sparty) a také Jaroslav Černý, Pavel Zbožínek a poslední dobou spíše střídající Aleš Urbánek, který za necelé tři měsíce přestoupil za 30 miliónů do Spartaku Moskva. Střídající Putík, který ještě za Páníka hrával v základu a na jaře už jen 3x střídal, si už za Sigmu nikdy nekopl. Roman Hubník je stále aktivním hráčem (Plzeň).
700. zápas celkem, 400. v samostatné lize: 10.kolo sezóny 2006/07. 16.10.2006, Jablonec- Sigma 2:0 (1:0). Góly: 33. Lafata, 71. Baranek. 2 550 diváků. Rozhodčí: R. Matějek – J. Filgas, P. Hojsík. ŽK: Hartig, Flachbart, Roman Hubník. Sestava: J. Vojáček – Flachbart, Horáček, R. Hubník, Cléber- Štěpán (80. Hořava), Randa, Onofrej, Janotka (46. L. Hartig) – T. Melinho (72. F. Rýdel), V. Schulmeister. Trenér Petržela.
Velká očekávání, trenér tehdy s velkým renomé, ale další porážka a pád na 15.místo a strach o udržení v lize skoro až do konce sezóny (nakonec 14.). Lafata typicky přehlavičkoval vybíhajícího Vojáčka a Baranek se gólem zapsal proti svému bývalému týmu.
Trenér Petržela poté, co vystřídal po 4.kole Vlastimila Paličku, dostal pár posil: brazilce Clébera a Flachbarta do obrany a Hartiga do útoku. Také nastartoval kariéru Tomáše Janotky (a také Vepřeka, který v tomto zápase nehrál). V zápase debutoval dvacetiletý Tomáš Hořava. Dalších 100 zápasů od minule „přežili“ jen Randa a R.Hubník. V půlce sezóny se pak vypařili Flachbart a Horáček, Cléber se nechytl, pro Vojáčka to byla jediná ligová sezóna. Ani následující sezónu nečekalo Sigmu nic příjemného.
800. zápas celkem, 500. v samostatné lize: 20.kolo sezóny 2009/10. 20.3.2010. Sparta- Sigma 4:0 (2:0). Góly: 45. a 67. Sionko, 35. Žofčák (pen.), 58. B. Wilfried Počet diváků: 10 404. Rozhodčí: T. Kocourek – J. Košec, L. Gallo. Žluté karty: 32. T. Janotka, 35. A. Škerle, 40. D. Rossi Silva. ČK: 34. P. Dreksa. Sigma: Lovásik – D. Rossi Silva, Škerle , Dreksa, Heidenreich – Kaščák, Bajer, T. Janotka, Šultes (83. J. Petr) – M. Ordoš (65. L. Onofrej), M. Hubník (46. M. Komárek). Trenér Psotka.
Na ten den určitě do smrti nezapomenu a se mnou asi všichni pamětníci a fanoušci Sigmy. Ráno před zápasem jsme mnozí rozklikli internet a nevěřili vlastním očím. Sigma před posledním domácím zápasem minulé sezóny s Bohemians (Střížkov) údajně uplácela hostující hráče! Všichni víme, co to nakonec pro klub a vše kolem něj přineslo. Na samotný zápas mám smíšené vzpomínky. Zápas jsem sledoval v hostujícím (čili našem) kotli s Vladislavem „Niki“ Laudou a s jeho velkým obdivovatelem, fanouškem Sigmy a kamarádem „Nikim“ Lenertem (který už bohužel není mezi námi) a mám na to pěknou vzpomínku. Bohužel v hlavě mi utkvěl i strašlivý zářez rozhodčího Kocourka. Údajný faul ve vápně, penalta, naprosto nepochopitelná červená Dreksovi, žlutá Škerlemu za protesty a do 40. minuty měl žlutou i Rossi a před tím Janotka. Ten zápas se ve druhé půli jen dohrával.
Sigma i tak dojela sezónu na solidní 6. příčce a další sezónu si Sigma v lize polepšila o dvě místa. Už bez Onofreje a Melinha, ale s Drobiszem opět jako jedničkou, s Radimem Kučerou po návratu z Německa a s Vepřekem na levém beku místo Heidenreicha. Pro střídajícího Komárka to byla rovněž vůbec poslední sezóna za Sigmu i v lize vůbec. Přes nekonečné problémy s vyšetřováním korupce dostala až do finále českého poháru. Nicméně soumrak nad Sigmou začal už tehdy, vlastně to byl začátek konce Sigmy, jak jsme ji měli rádi se vším všudy. Tedy mnozí fanoušci, co znám osobně. A že jich není málo…
900. zápas, celkem 600. v samostatné lize: 30.kolo sezóny 2012/13, 1.6.2013. Sigma- Dynamo České Budějovice 1:0 (1:0). Branka: 6. Navrátil. Rozhodčí: Proske – Štěrba, Vlasjuk (Nenandál). ŽK: Sigma -. Diváci: 3356. Sestava SK Sigma Olomouc: Zlámal – Javůrek, Šindelář, Škerle (K), Sukup – Plšek, Pospíšil, Petr, J. Schulmeister – Navrátil (80. Falta), Rolinc (60. Varadi). Trenér: Kotůlek.
Poslední zápas sezóny, která tak skvěle začala výhrou v Superpoháru, nicméně končila nepochopitelným vyhazovem trenéra Pivarníka po 26. kole a to ze 4. místa! Tím se nastartoval pád Sigmy i po sportovní stránce, čtvrté místo se stejně nepodařilo uhájit a pak už následoval sešup končící sestupem. Nezvládli to ani trenér Kotůlek, po jeho vyhazovu ani trenér Psotka a v závěru ani sportovní manažer na pozici trenéra Ladislav Minář.
Při pohledu na sestavu v porovnání s předchozí je vidět, jak se kádr výrazně obměnil. Zůstal jen Aleš Škerle a do základu se propracoval Jakub Petr. Pro Sukupa to byl druhý a současně poslední zápas za Sigmu, pro Rolince třetí. Z obvyklých hráčů základní sestavy do posledního zápasu sezóny nenastoupili z různých důvodů Vepřek, Dreksa, Hořava, Doležal ani Ordoš. Teprve potřetí v kariéře hrál v základu Jakub Plšek, Šimon Falta měl do té doby na kontě jen 66 ligových minut. Hned další sezónu se do týmu napumpovaly „posily“, není od věci si ta jména připomenout: Vidlička, Fall, Karaš, Wijlaars. Systém posilování a neposilování ve stylu ode zdi ke zdi byl nastaven…Než se našly skutečné posily typu Buchta, Radakovič nebo Sladký, tak se tady děly strašné věci…Přicházeli nególoví útočníci typu Depetris, hráči po zranění nebo za zenitem výkonnosti nebo ti, kteří prostě na to nikdy neměli.
A z nouze se stala ctnost. Přišly dvě druholigové sezóny a do tisícího ligového zápasu Sigma nastoupila prakticky už jen s odchovanci klubu, mezi něž počítám i veterána Buchtu, byť tady nikdy před tím nechytal. A tak kromě něj byl v sestavě už jen jeden hráč, který do Sigmy přestoupil v dospělém fotbale z jiného klubu a to Martin Sladký.
Mezi těmi dvěma posledními zápasy uplynulo moře času, nejvíc za celou historii. Na další stý ligový zápas jsme čekali 1946 dní, což je bez dvou dnů 5 roků a čtyři měsíce.
1000. zápas celkem, 700. v samostatné lize: 10.kolo sezóny 2018/19, 29.9.2018. FC Slovan Liberec – SK Sigma Olomouc 3:0 (1:0). Branky: 25. Kačaraba, 76. Koscelník, 90.+6 Hybš. Rozhodčí: Proske – Kotík, Mokrusch – Příhoda (video). ŽK: Jemelka. ČK: 82. Falta (Olomouc). Diváci: 3890.
Olomouc: Buchta – Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek – Kalvach – Zahradníček (59. Yunis), Houska, Texl (74. Nešpor), Falta – Plšek. Trenér: Jílek.

V současné době hraje ligu slušný počet hráčů, kteří tady fotbalově vyrůstali (dalo by se říct odchovanců)- Šindelář v Baníku, Ševčík v Liberci, Navrátil a Petr za Slovácko, Hořava, Roman Hubník a Chorý v Plzni, Přikryl v Boleslavi a Dreksa v Karviné.

V zahraničí už to není tak slavné, jako v dobách hodně minulých. V Polsku se daří Pospíšilovi (Jagiellonia Bialystok), Vacek je v kádru Odense BK (Dánsko), po druholigových hostovačkách v Anglii lítá Tomáš Kalas (aktuálně Bristol City). Velmi slušnou jedenáctku ze stále aktivních odchovanců působících v jiných klubech, by na postu gólmana doplnil Tomáš Černý, který tuhle sezónu tráví ve skotském Aberdeenu.

Podobné články